Idde Schultz

Idde Schultz, vars riktiga namn är Eva Ann-Ida Schultz, föddes den 1 september 1963 i Stockholm. Hon är en mycket populär svensk gitarrist och sångerska. I nuläget är hon med i bandet Docenterna och har tidigare varit med i Hovet, som är Lars Winnerbäcks kompband.

Karriärsbakgrund

Idde Schultz har hunnit med en hel del under sin karriär som svensk sångerska och gitarrist. Mellan åren 1980 och 1983 var hon och hennes syster Irma Schultz Keller med i en grupp som hette ZzzangTump som ofta brukade turnera med bandet Reeperbahn. År 1995 hade Schultz en enorm hit med låten ”Fiskarna i haven” av Staffan Hellstrand och hon släppte även en skiva som hette Idde Schultz senare under samma år. En uppföljare till det albumet kom sedan 1997 och fick namnet ”Vad man gör (och inte gör).

Schultz har tidigare i sin karriär dessutom samarbetat med jättar som Imperiet, Nasa, Joakim Thåström och Rolf Carlsson. Mellan åren 1990 och 1994 var hon sångerska i bandet Torpederna. Då hon sedan lirade runt med Lars Winnerbäcks kompband Hovet, var under åren 2000 till 2006.

Schultz gillar att hålla på med flera olika projekt samtidigt och hon har två olika projekt där hon samarbetar med Anna Stadling i det ena och med Sören ”Sulo” Karlsson i det andra. Med Anna Stadling håller hon på att tolka musik som härstammar från 1970-talet och 1980-talet. Schultz arbetar dessutom som musiklärare på Fryshusets gymnasium.

Idde Schultz diskografi

Schultz har hunnit med att släppa en hel del album under sin karriär, både solo och tillsammans med andra.

Med Sören ”Sulo” Karlsson släppte hon ”Kocksgatan Revisited” under 2011. Med ZzzangTumb släppte hon två album, 37 minuter i Stockholm City år 1982 och 1983 släpptes ZzzngTumb. Både dessa var via Stranden Rekords. År 1993 släppte hon ”Innan himlen faller” med Torpederna. Som soloartist har hon släppt två album, ”Idde Schultz” (1995) och ”Vad man gör (och inte gör)” (1997).

Under tiden hon var med i Lars Winnerbäcks kompband Hovet var hon delaktig i många av deras album. Från 1998 till 2006 släpptes album som ”Med solen i ögonen”, ”Singel”, ”Live för dig”, ”Söndermarken”, ”Live i Linköping”, ”Stort liv” och ”Efter nattens bränder”. När Hovet sedan frigjorde sig från Winnerbäck släpptes även albumet ”Hovet 2004”.

Med Anna Sterling har hon släppt tre album. ”Anna + Idde” år 2005 (EP), ”Vägar hem” år 2006 och ”Hjärtat Fullt” år 2008. I ”Vägar hem” handlar det om hur hon med Anna tolkar ”bortglömda” svenska rock-och poplåtar från 1970-talet och 1980-talet. I ”Hjärtat Fullt” tolkar de flera svenska klassiker av artister som Ulf Sturesson, Staffan Hellstrand och Anders F. Rönnblom.